Συνέντευξη: Dobi Slavov - «Πολύ υψηλό το επίπεδο των tattoo artists στην Ελλάδα»
Δημοσιεύτηκε 29-04-2014 στις 12:40Προβολές: 1379 

dobiΓια την προσωπική του πορεία στον χώρο του tattoo και για τις εντυπώσεις που έχει αποκομίσει από αυτόν μιλάει στη συνέντευξή του στο tattoostudios.gr και στο GreekTattoo Magazine, o tattoo artist και ιδιοκτήτης του Ironbrush Tattoo Studio, Dobi Slavov, τονίζοντας παράλληλα ότι θεωρεί πολύ υψηλό το επίπεδο των Ελλήνων καλλιτεχνών.

 

Dobi, έχεις γεννηθεί στη Βουλγαρία, έμεινες πολλά χρόνια στην Ιταλία, αλλά τελικά κατέληξες να ζεις, να εργάζεσαι και να έχεις φτιάξει την οικογένειά σου στην Ελλάδα. Πες μας λίγα λόγια γι’ αυτό το ταξίδι της ζωής σου.

Παρότι γεννήθηκα στη Σόφια, τη μεγαλύτερη διάρκεια της ζωής μου την πέρασα στην Ιταλία και μόλις το 2005 έφτασα στην Ελλάδα. Εδώ άρχισα να ασχολούμαι με την τέχνη του τατουάζ και τελικά εγκαταστάθηκα μόνιμα φτιάχνοντας την οικογένεια και την επιχείρησή μου. Προηγουμένως δούλευα σε τσίρκο από μικρό παιδί, ώσπου ένας σοβαρός τραυματισμός έδωσε τέλος στην καριέρα μου στον τομέα αυτόν.

 

Ασχολήθηκες δηλαδή σε σχετικά μεγάλη ηλικία με το τατουάζ. Πώς ακριβώς έγινε αυτό;

Κατά τη διάρκεια της περιοδείας του τσίρκο στην Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα στην Ξάνθη, πέρασα ως πελάτης από το Erevos Creations. Εκεί μετά από την παρότρυνση των παιδιών μου μπήκε στο μυαλό ότι ίσως να μπορούσα να ασχοληθώ επαγγελματικά με το tattoo, πράγμα που έγινε τελικά μετά από σεμινάρια που παρακολούθησα και μια περίοδο συνεργασίας με το House Tattoo Studio στην Αθήνα.

 

dobi

Είχες ωστόσο μέσα σου καλλιτεχνική «φλέβα» πάντα, σωστά;

Από πολύ μικρός είχα μια αγάπη για την τέχνη και ιδιαίτερα για τη ζωγραφική. Παρότι ποτέ δεν μου δόθηκε η ευκαιρία να σπουδάσω κάτι σχετικό με την τέχνη, κατά κοινή ομολογία είχα ταλέντο και έμφυτη αγάπη για το σχέδιο και τη ζωγραφική. Είμαι λοιπόν αυτοδίδακτος μεν, ωστόσο έχω μελετήσει και πειραματιστεί πάρα πολύ από μόνος μου. Αυτό πιστεύω είναι ένα από τα πιο βασικά στοιχεία κάθε καλλιτέχνη: το μεράκι, η συστηματική μελέτη και η αγάπη για τη δουλειά του.

 

Πότε αποφάσισες να ανοίξεις το δικό σου στούντιο;

Ήταν τον Οκτώβριο του 2010 όταν ξεκίνησα το Ironbrush Tattoo Studio στους Αμπελόκηπους. Σε εκείνο το σημείο πιστεύω πως είχα μάθει ότι χρειαζόταν τεχνικά για τα tattoo και είχα ήδη μια καλή εμπειρία στο χώρο. Φυσικά όπως οι περισσότεροι καλλιτέχνες, έτσι κι εγώ ξεκίνησα αρχικά με απλά σχέδια και γραμματοσειρές μέχρι να φτάσω σε ένα καλό σημείο και στη φάση εκείνη που μου επέτρεψε τελικά να ξεκινήσω το δικό μου στούντιο.

dobi

Υπάρχουν κάποιοι ξένοι καλλιτέχνες που θαυμάζεις;

Μπορώ να πω πάρα πολλά ονόματα. Θα ξεχωρίσω ίσως τρία: Bob Tyrell, Robert Hernandez και Victor Portugal.

 

Ποια είναι η άποψή σου για τους Έλληνες tattoo artists και γενικότερα το επίπεδο του tattoo στην Ελλάδα;

Χωρίς πραγματικά να θέλω να «ευλογήσω τα γένια» των καλλιτεχνών που εργάζονται στην Ελλάδα, πιστεύω ότι το επίπεδο του επαγγελματισμού και της ποιότητας της δουλειάς τους είναι γενικά πολύ υψηλό. Η δουλειά πολλών Ελλήνων καλλιτεχνών είναι χωρίς αμφιβολία ισάξια και πολλές φορές ανώτερη από πολλά «μεγάλα ονόματα» του εξωτερικού. Δεν υπολείπονται πραγματικά σε τίποτα, ούτε σε δημιουργικότητα, ούτε σε τεχνική, ούτε σε ποιότητα.


dobi

 Πώς βλέπεις την εξέλιξη του τατουάζ τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα και στον υπόλοιπο κόσμο;

Μπορώ να επισημάνω δύο βασικά στοιχεία. Κατά πρώτον ότι γενικά το επίπεδο της δουλειάς αυξάνεται εμφανώς από χρόνο σε χρόνο. Σε αυτό πιστεύω ότι βοηθά σε μεγάλο βαθμό η εξέλιξη του εξοπλισμού και των υλικών που χρησιμοποιούμε, τα οποία βοηθούν πολύ περισσότερο τους tattoo artists στη δουλειά τους και αναβαθμίζουν ποιοτικά το τελικό αποτέλεσμα. Κατά δεύτερον είναι επίσης γεγονός ότι όλο και περισσότερος κόσμος θέλει στο σώμα του ένα τατουάζ, καθώς οι προκαταλήψεις του παρελθόντος σχετικά με το ποιος μπορεί να έχει πάνω του τατουάζ έχουν ξεπεραστεί σε πολύ μεγάλο βαθμό.

 

Ποιο είναι το προσωπικό σου στυλ και τι σου αρέσει να «χτυπάς»;

Μου αρέσουν περισσότερο τα «σκοτεινά» θέματα, με φιγούρες σε μαύρο και αποχρώσεις του γκρι. Τα σχέδιά μου είναι τόσο ρεαλιστικά όσο και σουρεαλιστικά, ανάλογα με την επιθυμία του πελάτη και την περίσταση. Δεν έχω επίσης κάποιο θέμα με το χρώμα, μου αρέσει, αλλά ο περισσότερος κόσμος δεν μου το ζητά προσωπικά γιατί ξέρει ότι ειδικεύομαι περισσότερο στο μαύρο μελάνι.

dobi

Πότε θεωρείς ότι είναι επιτυχημένος ένας tattoo artist;

Φυσικά όταν έχει την αναγνώριση του κόσμου. Πιστεύω επίσης στον ιδιαίτερο χαρακτήρα του κάθε καλλιτέχνη. Όταν κάποιος λοιπόν φτάνει στο σημείο να είναι αναγνωρίσιμος στον κόσμο από τα ιδιαίτερα σχέδιά του, τότε σίγουρα έχει περάσει σε ένα άλλο, σαφώς υψηλότερο επίπεδο.

 

Θα πρότεινες στα νεαρά παιδιά να ασχοληθούν με το τατουάζ;

Ναι, σίγουρα. Φτάνει να έχουν όμως ταλέντο και αγάπη για το σχέδιο. Θα πρέπει επίσης να γνωρίζουν ότι θα κοπιάσουν πολύ για να μάθουν, ότι για μεγάλο διάστημα θα χρειαστεί να  προχωρήσουν με αργό ρυθμό, βήμα-βήμα και οπωσδήποτε να έχουν τη βοήθεια και την καθοδήγηση ενός έμπειρου επαγγελματία στα πρώτα τους βήματα.

dobi

Ποια είναι τα σχέδιά σου για το επόμενο διάστημα;

Η προσωπική μου συμμετοχή και η συμμετοχή του στούντιο στο convention της Αθήνας το Μάιο, καθώς επίσης και η παρουσία μου στο Tattoo Fest, στο σημαντικό convention που πραγματοποιείται στην Κρακοβία της Πολωνίας στις αρχές Ιουνίου.

 

Info
Διεύθυνση: Λεωφόρος Μεσογείων 63, Αμπελόκηποι
Τηλέφωνο: 2130066777, 6982949476
Email: info@ironbrushtattoo.gr

Website: www.ironbrushtattoo.gr

 

dobi

dobi

dobi

dobi

dobi

dobi

dobi

dobi

dobi

dobi

dobi

dobi

dobi

 
)

Σχολιάστε...
Γράψτε τα σχολιά σας για το παραπάνω άρθρο.

Κορυφαία στούντιο & συνεργάτες
Επισκεφθείτε τις παρακάτω σελίδες των συνεργατών μας

Πρόσφατα Tattoo Studios
Studio που προσθέσαμε στον κατάλογό μας το τελευταίο διάστημα

Thrix Mix Hair & Skin Ηράκλειο Line Tattoo Ιωάννινα Olde Lane Tattoo Ηγουμενίτσα Cosmetictatau Πάτρα Tattools Art Gallery Αιγάλεω Kefalonia Tattoo Gallery Αργοστόλι Next Level Tattoo Κατερίνη INK MASTER Ηλιούπολη

Tattoo of the day 26-11-2015
by Lazaros Skaze of El Paso Tattoo Καλλιθέα