Είναι επικίνδυνα όλα τα προσωρινά τατουάζ με χέννα;
Δημοσιεύτηκε 08-05-2014 στις 13:23Προβολές: 1417henna tattoo

Αδικαιολόγητο σε πολλές περιπτώσεις πανικό και άσχημες εντυπώσεις στον κόσμο έχουν προκαλέσει το τελευταίο διάστημα αναρτήσεις σε blog και ιστοσελίδες «γενικού περιεχομένου» αναφορικά με την επικινδυνότητα των τατουάζ από χέννα (henna), σύμφωνα με τα οποία η ουσία που χρησιμοποιείται για τα τατουάζ αυτά επιφέρει σοβαρές βλάβες στην υγεία.

Για τον λόγο αυτό και λόγω του ότι το καλοκαίρι πλησιάζει και θα δούμε πολλές αναρτήσεις σε blog , κρίνουμε σωστό να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα.

Θα πρέπει να κάνουμε σαφές ότι σύμφωνα με την προειδοποιητική ανακοίνωση που έχει εκδώσει ο ΕΦΕΤ, υπάρχει όντως ζήτημα που αφορά την υγεία των καταναλωτών, ωστόσο αυτό αφορά αποκλειστικά τη μαύρη χέννα με πρόσθετες χρωστικές ουσίες που κυκλοφορεί στο εμπόριο και όχι τη φυσική χέννα, η οποία έχει χρώμα που κυμαίνεται από πράσινο καφέ έως καφέ.

 

Πότε υπάρχει πρόβλημα;

Όπως αναφέρει ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων, οι ενδιαφερόμενοι για τατουάζ με χέννα θα πρέπει να υποψιάζονται όταν το χρώμα της χέννας είναι πολύ σκούρο ή μαύρο, καθώς στην περίπτωση αυτή έχουν χρησιμοποιηθεί κατά πάσα πιθανότητα επικίνδυνες χρωστικές ουσίες, προκειμένου το προσωρινό τατουάζ να έχει πιο έντονη αποτύπωση και μεγαλύτερη διάρκεια.

Οι ουσίες αυτές που χρησιμοποιούνται όμως ως πρόσθετα στη μαύρη χέννα είναι δυνατόν να προκαλέσουν σημαντικές αλλεργικές αντιδράσεις στο δέρμα με αποτέλεσμα ακόμη και μόνιμες ζημιές στο δέρμα. Συνήθως τα συμπτώματα εμφανίζονται μετά από 3-12 ημέρες από την πραγματοποίηση του τατουάζ με την επικίνδυνη χέννα και περιλαμβάνουν φαγούρα και ερυθρότητα στο δέρμα και εμφάνιση κηλίδων και φουσκάλων, που στις περισσότερες των περιπτώσεων επουλώνονται και εξαφανίζονται, αλλά σε μερικές περιπτώσεις προκαλούν μόνιμες δερματικές βλάβες στο δέρμα, ουλές και αποχρωματισμό της επιδερμίδας.

Ανησυχητικό είναι επίσης το γεγονός ότι κάποια άτομα ενδέχεται να αποκτήσουν μόνιμη ευαισθησία στις επικίνδυνες ουσίες που περιέχονται στη μαύρη χέννα και στη να αναπτύξουν αλλεργική εξ επαφής δερματίτιδα. Στην περίπτωση αυτή θα έχουν δια βίου ευπάθεια σε αυτές τις ουσίες, που όμως περιέχονται επίσης σε πολλά άλλα προϊόντα καθημερινής χρήσης, όπως για παράδειγμα στις βαφές μαλλιών.

Παράλληλα είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι πολλές φορές η αλλεργική αντίδραση ενός ατόμου σε δεύτερη έκθεση στις επικίνδυνες ουσίες μπορεί να είναι τελικά πολύ πιο σοβαρή απ’ ότι η πρώτη.

 

Πως προστατεύεται κανείς;

Όπως προαναφέραμε το χρώμα της χέννας αποτελεί την καλύτερη ένδειξη για το αν αυτή είναι επικίνδυνη ή όχι. Συνεπώς η χέννα θα πρέπει να έχει χρώμα πράσινο καφέ μέχρι καφέ και σε καμία περίπτωση μαύρο.

Είναι αυτονόητο ότι εάν επιθυμείτε να κάνετε ένα προσωρινό τατουάζ με χέννα θα πρέπει να απευθύνεστε στα εξειδικευμένα νόμιμα και αδειοδοτημένα καταστήματα που πραγματοποιούν μόνιμα τατουάζ και φυσικά να αποφεύγετε πάση θυσία πλανόδιους και καλλιτέχνες σε εξωτερικούς χώρους, σε πανηγύρια κλπ. Προσπαθήστε επίσης να ζητήσετε πληροφορίες για την προέλευση της πάστας χέννας και αν οι δημιουργοί δεν μπορούν να δώσουν σαφές απαντήσεις για το προϊόν που χρησιμοποιούν αποφύγετέ το.

Επιπλέον να γνωρίζετε ότι εάν ο καλλιτέχνης σας ενημερώσει ότι θα είστε σε θέση να αφαιρέσετε την πάστα χέννας από το σημείο στο οποίο αυτή εφαρμόστηκε μετά από μια ώρα από την εφαρμογή της και το προσωρινό τατουάζ θα είναι έτοιμο, τότε σίγουρα μιλάμε για την επικίνδυνη μαύρη χέννα, από τη στιγμή που η φυσική χέννα απαιτεί πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα προκειμένου να παραμείνει στο δέρμα.

Μπορεί το μαύρο χρώμα της επικίνδυνης χέννας να μοιάζει πιο όμορφο οπτικά συγκριτικά με το καστανοκόκκινο χρώμα της φυσικής χέννας ωστόσο φροντίστε πάνω απ’ όλα να προστατέψετε την υγεία σας και αποφύγετε εντελώς το τατουάζ της μαύρης χέννας.

 

henna tattoo

)

Σχολιάστε...
Γράψτε τα σχολιά σας για το παραπάνω άρθρο.

Κορυφαία στούντιο & συνεργάτες
Επισκεφθείτε τις παρακάτω σελίδες των συνεργατών μας

Πρόσφατα Tattoo Studios
Studio που προσθέσαμε στον κατάλογό μας το τελευταίο διάστημα

Thrix Mix Hair & Skin Ηράκλειο Line Tattoo Ιωάννινα Olde Lane Tattoo Ηγουμενίτσα Cosmetictatau Πάτρα Tattools Art Gallery Αιγάλεω Kefalonia Tattoo Gallery Αργοστόλι Next Level Tattoo Κατερίνη INK MASTER Ηλιούπολη

Tattoo of the day 26-11-2015
by Lazaros Skaze of El Paso Tattoo Καλλιθέα