ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Στέλιος Καλέσης: Όταν η αγάπη για το tattoo και την τέχνη γίνονται επάγγελμα
Δημοσιεύτηκε 21-07-2014 στις 20:55Προβολές: 1925Στέλιος Καλέσης τατουάζ

Ποιό είναι άραγε το καλύτερο επάγγελμα; Αυτή είναι σίγουρα μια απορία που έχει εκφραστεί εκατομμύρια φορές μέχρι σήμερα. Ο Στέλιος Καλέσης, ιδιοκτήτης του studio «Tattoo and Art» στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης μας απαντά ότι το καλύτερο επάγγελμα είναι αυτό που αγαπάς να κάνεις, στη δική του περίπτωση τα τατουάζ. Στη συνέντευξη που παραχώρησε το GreekTattoo Magazine και το Tattoostudios.gr, ο έμπειρος καλλιτέχνης μας ενημερώνει για τη ζωή και τη σχέση του με το tattoo.

 

Στέλιο πότε ξεκίνησες να κάνεις tattoo ερασιτεχνικά και πότε επαγγελματικά;

Ερασιτεχνικά άρχισα να ασχολούμαι με το tattoo από πολύ μικρός, ήδη από 15- 16 ετών περίπου.  Είχα από τότε φτιάξει μόνος μου ένα μοτοράκι με μπαταρία και ψιλή καρφίτσα, μελάνη σινική, στο πάρκο και ελάτε κόσμε…

 

Πως ήταν τα πράγματα τότε;

Εκείνη την εποχή δεν μπορούσαμε να βρούμε ούτε χρώματα, ούτε μοτοράκι και οτιδήποτε άλλο έχει σχέση με το tattoo. Το μόνο που είχαμε ήταν μεγάλη όρεξη για αυτή την τέχνη. Λίγο αλητεία, λίγο μόστρα, ήταν αλλιώς το tattoo. Τώρα οι πιτσιρικάδες τα έχουν όλα στα χέρια τους έτοιμα και ξεκινάνε γιατί έχουν την εντύπωση ότι θα κονομήσουν… Πριν 20- 25 χρόνια όλοι ήθελαν να γίνουν barmen, ενώ τώρα θέλουν να γίνουν tattoo artists. Τι να πεις...

 

Είχες ασχοληθεί επαγγελματικά με κάτι άλλο πριν από αυτό;

Επαγγελματικά ξεκίνησα αρκετά αργά, το 2001. Είχα συγχρόνως και μια εταιρεία άσχετη με το tattoo. Αυτό που έμεινε τελικά ήταν η αγάπη για το tattoo και έτσι κατέληξα μόνο σε αυτό.      

 

Στέλιος Καλέσης τατουάζ

Ποια είναι η σχέση σου με την τέχνη; Έχεις σπουδάσει κάτι σχετικό;

Όχι δεν έχω σπουδάσει κάτι σχετικό με την τέχνη. Είχα ωστόσο από μικρός έμφυτο ταλέντο στη ζωγραφική, το οποίο με το χρόνο τελειοποιείται περισσότερο. Ασχολούμαι και με πίνακες και πολλά χρόνια με την αγιογραφία.

 

Ποιο ήταν το πρώτο tattoo που έκανες σε κάποιον άλλο;

Το πρώτο μου tattoo ήταν μια pank νεκροκεφαλή, στυλ Dead Kennedys. Ήταν πραγματικά άθλιο, ο τύπος στον οποίο το «χτύπησα» όμως το έχει ακόμα και σήμερα.

 

Ποιο ήταν το πρώτο tattoo στο σώμα σου; Το έκανες ο ίδιος ή κάποιος άλλος;

Το πρώτο tattoo πάνω μου ήταν η γλώσσα από τους Rolling Stones στο αριστερό μου μπράτσο. Το είχα κάνει μόνος μου σε 3 δόσεις με ένα αυτοσχέδιο μοτέρ, σε ηλικία 15 ετών.      

 

Σήμερα πόσα τατουάζ έχεις πάνω σου και σε ποια σημεία;

Σήμερα έχω τέσσερα tattoo στα μπράτσα, δύο σε κάθε ένα δηλαδή, καθώς επίσης και ένα μικρό στο στήθος.  

      

Στέλιος Καλέσης τατουάζ

 

Πως θα περιέγραφες το καλλιτεχνικό σου στυλ; Έχεις κάποια προτίμηση;

Κάνω ότι σχέδιο μου ζητήσει ο πελάτης και ότι εκφράζει τον ίδιο, αυτό όμως που με εκφράζει και μου αρέσει να δουλεύω περισσότερο είναι το ρεαλιστικό tattoo.    

 

Πότε άνοιξες το στούντιο και πως το αποφάσισες;

Έχω ανοίξει και κλείσει από το 2001 τέσσερα studio. Τα δυο πρώτα ήταν στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης, αλλά με λάθος συνεταίρους. Τα παράτησα και έφυγα στην Λήμνο για τέσσερα χρόνια, τα όποια ήταν πραγματικά από τα πιο όμορφα χρόνια στη ζωή μου. Εκεί είχα μια «τρύπα» όπου δούλευα σεζόν και ήταν φοβερή εμπειρία. Η επομένη κίνησή μου ήταν να ανοίξω ξανά στη Νεάπολή κάποιο κατάστημα. Έτσι τα τελευταία τρία χρόνια είμαι πάλι στη γειτονιά μου, στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης, στο στούντιο που βρίσκεται στην οδό Βενιζέλου 38.      

 

Ποιος είναι ο αγαπημένος σου καλλιτέχνης;

Μου αρέσουν πάρα πολύ δυο Έλληνες καλλιτέχνες: ο Κώστας Μπαρώνης (proki) και ο Γιώργος Μαυρίδης. Πιστεύω ότι αυτοί οι δύο έχουν εκτοξεύσει το tattoo σε αλλά επίπεδα στην Ελλάδα, χωρίς βέβαια να θέλω να αδικήσω άλλους. Όμως αυτοί οι δυο είναι κάτι το ξεχωριστό.      

 

Θεωρείς ότι ο κόσμος σήμερα κάνει περισσότερα tattoo;

Σήμερα ο κόσμος κάνει πιο πολλά tattoo, στην πλειοψηφία του όμως δεν αντιλαμβάνεται τι κάνει. Έρχονται στο studio άνθρωποι με κακοτυπωμένα tattoo επάνω τους και δεν έχουν καν αντίληψη για το γεγονός ότι είναι χάλια τα σχέδιά τους. Πρέπει να δουν ένα ίδιο tattoo με το δικό τους, καλοχτυπημένο, για να το καταλάβουν και να πουν: «...αααααα», το δικό μου είναι μάπα ρε φίλε», ή πάλι έρχεται ο άλλος και σου λέει: «κάνε μου ένα tattoo ότι να ‘ναι, αρκεί να κοστίζει 30 ευρώ!». Υπάρχουν όμως και άνθρωποι που σε βάζουν κάτω και το συζητούν, που έχουν άποψη και ξέρουν τι θέλουν. Αυτό είναι παρήγορο.    

 

Στέλιος Καλέσης τατουάζ

 

Ποια είναι τα πιο δημοφιλή θέματα που επιλέγει ο κόσμος;

Ο κόσμος επιλεγεί περισσότερο να γράψει κάτι. Θα έλεγα ότι από τα πιο δημοφιλή tattoo είναι τα γράμματα.      

    

Ποιο είναι το πιο περίεργο τατουάζ που σου έχουν ζητήσει να κάνεις;

Δεν θεωρώ κάποιο tattoo περίεργο, σαν σχέδιο η σημείο. Αυτό που είναι πιο πιθανό να είναι περίεργο είναι ορισμένες φορές κάποιοι πελάτες. Ακόμη και σε σημείο ηλιθιότητας όμως.

 

Θεωρείς ότι το internet βοηθά κάποιον καλλιτέχνη να αναγνωριστεί;

Οπωσδήποτε το Internet και οποιαδήποτε άλλη διαφήμιση προβάλει ένα studio και τη δουλειά ενός καλλιτέχνη. Όλο και περισσότερος κόσμος πλέον και ιδιαίτερα οι νέοι χρησιμοποιούν το διαδίκτυο.

 

Πως φαντάζεσαι τον χώρο του ελληνικού tattoo σε 10 χρόνια από σήμερα;

Ελπίζω μόνο να έχουν φύγει τα «κοράκια» από την αγορά, μόνο αυτό..

 

 Στέλιος Καλέσης τατουάζ

 

CV

O Στέλιος Καλέσης γεννήθηκε το 1971 στο Γκιούτερσλοχ της Δυτικής τότε Γερμανίας. Στην Ελλάδα ήρθε το 1981 και ασχολήθηκε αρχικά ερασιτεχνικά με την τέχνη της ζωγραφικής και της αγιογραφίας ως αυτοδίδακτος καλλιτέχνης. Με την τέχνη του tattoo έχει ασχοληθεί από την εφηβεία του, καταφέρνοντας σήμερα, μετά από χρόνια, να την εξελίξει σε επάγγελμα.

 

Στέλιος Καλέσης τατουάζ

Στέλιος Καλέσης τατουάζ

Στέλιος Καλέσης τατουάζ

Στέλιος Καλέσης τατουάζ

Στέλιος Καλέσης τατουάζ

Στέλιος Καλέσης τατουάζ

Στέλιος Καλέσης τατουάζ

Στέλιος Καλέσης τατουάζ

Στέλιος Καλέσης τατουάζ

Στέλιος Καλέσης τατουάζ

Στέλιος Καλέσης τατουάζ

Στέλιος Καλέσης τατουάζ

Στέλιος Καλέσης τατουάζ

Στέλιος Καλέσης τατουάζ

Στέλιος Καλέσης τατουάζ

Στέλιος Καλέσης τατουάζ

Στέλιος Καλέσης τατουάζ

Στέλιος Καλέσης τατουάζ

Στέλιος Καλέσης τατουάζ

 

)

Σχολιάστε...
Γράψτε τα σχολιά σας για το παραπάνω άρθρο.

Κορυφαία στούντιο & συνεργάτες
Επισκεφθείτε τις παρακάτω σελίδες των συνεργατών μας

Πρόσφατα Tattoo Studios
Studio που προσθέσαμε στον κατάλογό μας το τελευταίο διάστημα

Thrix Mix Hair & Skin Ηράκλειο Line Tattoo Ιωάννινα Olde Lane Tattoo Ηγουμενίτσα Cosmetictatau Πάτρα Tattools Art Gallery Αιγάλεω Kefalonia Tattoo Gallery Αργοστόλι Next Level Tattoo Κατερίνη INK MASTER Ηλιούπολη

Tattoo of the day 26-11-2015
by Lazaros Skaze of El Paso Tattoo Καλλιθέα