ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: DON και AΠΟΣΤΟΛΟΣ: Οι tattoo artists του Crime Ink Tattoo στη Δάφνη μιλούν για την τέχνη του τατουάζ και την πορεία τους στο χώρο
Δημοσιεύτηκε 19-08-2014 στις 20:46Προβολές: 1531Crime Ink Tattoo

Μια διπλή συνέντευξη από τον DON και τον ΑΠΟΣΤΟΛΟ, τους δύο tattoo artists του Crime Ink Tattoo στην περιοχή της Δάφνης, εξασφάλισαν το tattoostudios.gr και το GreekTattoo Magazine. Οι δύο καλλιτέχνες «αποκάλυψαν τα χαρτιά τους», απαντώντας στις ερωτήσεις που τους θέσαμε.

 

Παιδιά, πως ακριβώς κάνατε τα πρώτα σας «βήματα» για να μπείτε στον κόσμο του tattoo;

DON: Προσωπικά ξεκίνησα μέσω ορισμένων φίλων μου, tattoo lovers και περισσότερο του Αντώνη, που με παρότρυναν και με βοήθησαν να ασχοληθώ με τον χώρο του tattoo. Η συνέχεια είναι λίγο-πολύ γνωστή, καθώς άνοιξα το κατάστημα και πλέον ασχολούμαι επαγγελματικά με το tattoo ως manager και tattoo artist του Crime Ink Tattoo.

 

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ: Κάτι αντίστοιχο συνέβη και με μένα. Είχα ασχοληθεί και συνεχίζω να ασχολούμαι με αρκετά είδη τέχνης, ώσπου πριν λίγα χρόνια γνώρισα και την τέχνη του tattoo με τη οποία ασχολούμαι πλέον επαγγελματικά.  Την περίοδο αυτή με βοήθησε πάρα πολύ στα πρώτα μου βήματα ο Κώστας Χρυσαφίδης.

 

Crime Ink Tattoo 

 

Πόσα tattoo έχετε πάνω σας; Ποιο είναι το πιο πρόσφατο και ποιος το «χτύπησε»;

DON: Αυτή τη στιγμή έχω 3 tattoo πάνω μου. Το πιο πρόσφατο είναι ένα σχέδιο “cherry blossom” στο πόδι μου, που χτυπήσαμε μαζί με τον Απόστολο κάποια μέρα που δεν είχαμε δουλειά και θέλαμε λίγο να πειραματιστούμε…

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ: Εγώ συνολικά έχω 4 τατουάζ. Το πιο πρόσφατο βρίσκεται στο αριστερό μου χέρι και είναι ένα ανολοκλήρωτο σχέδιο από τον Κώστα Χρυσαφίδη.

 

Crime Ink Tattoo

Υπάρχουν κάποιοι Έλληνες ή ξένοι καλλιτέχνες που θαυμάζετε και οι οποίοι ενδεχομένως σας έχουν επηρεάσει στο στυλ που χρησιμοποιείτε;

DON: Από Έλληνες θα ήθελα να αναφέρω τον Κυριάκο Μπαλάσκα από το Sake Tattoo Crew, ενώ από ξένους τον Αμερικανό Steve Soto, που δημιουργεί στο GoodFellas Tattoo.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ: Θα αναφέρω από τη δική μου πλευρά σίγουρα τα ονόματα του Carlos Torres και του Ιταλού Matteo Pasqualin.

 

Crime Ink Tattoo 

Πως θα χαρακτηρίζατε το στυλ που χρησιμοποιείτε και το είδος των σχεδίων που κάνετε και που σας αρέσουν περισσότερο; Ποια είναι επίσης η σχέση σας με το χρώμα;

DON: Σαν στυλ θα έλεγα ότι μου αρέσουν περισσότερο τα σχέδια trash polka και buena vista. Επίσης θα έλεγα ότι δεν είμαι λάτρης των πολλών χρωμάτων στα tattoo. Για τον λόγο αυτό μου αρέσει περισσότερο το μονόχρωμο σχέδιο με αποχρώσεις του γκρι και άλλο ένα χρώμα.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ: Προσωπικά μου αρέσει περισσότερο το ρεαλιστικό σχέδιο και κυρίως το μονόχρωμο. Η σχέση μου με το χρώμα είναι καλή και προσωπικά μου αρέσουν τα πολύχρωμα τατουάζ. Ωστόσο το να δουλεύεις με χρώμα είναι σίγουρα δύσκολη υπόθεση, είτε πρόκειται για τατουάζ είτε για οποιαδήποτε άλλη μορφή τέχνης.

 

Crime Ink Tattoo 

Ποια είναι η άποψη σας για τα tattoo conventions που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα και στο εξωτερικό;

DON: Πραγματικά λατρεύω την ατμόσφαιρα και τον κόσμο στα tattoo conventions και θεωρώ κρίμα από μια άποψη που τέτοιες διοργανώσεις διαρκούν τόσες λίγες μέρες. Το Crime Ink Tattoo και εγώ προσωπικά έχουμε λάβει μέρος στα δύο τελευταία International Tattoo Conventions της Αθήνας, όσα χρόνια δηλαδή λειτουργεί αντίστοιχα το στούντιο και σκοπεύουμε επίσης να λάβουμε μέρος και στο 1ο Βαλκανικό Convention της Θεσσαλονίκης το Νοέμβριο.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ: Κι εγώ είμαι από εκείνους που απολαμβάνουν τέτοιου είδους διοργανώσεις και που μετρούν τις μέρες μέχρι να έρθει η επόμενη. Θεωρώ ότι το φθινόπωρο είναι μια καλή περίοδος για την πραγματοποίηση ενός tattoo convention, ωστόσο δεν θα έλεγα ότι ισχύει το ίδιο και με το τέλος της σεζόν, το καλοκαίρι.


Crime Ink Tattoo 

Αγαπάτε την τέχνη του tattoo όπως στις αρχές όταν το κάνατε ερασιτεχνικά ή έχει στην πορεία αλλάξει κάτι; Έχετε μήπως φθαρεί δηλαδή από το γεγονός ότι αυτή είναι πλέον η καθημερινή σας δουλειά;

DON: Όχι δεν θα το έλεγα. Μας αρέσει πάρα πολύ αυτό που κάνουμε, ακόμα και όταν είμαστε υποχρεωμένοι να ανεχθούμε, σε αρκετές περιπτώσεις, τις ιδιαιτερότητες ή τις επιλογές ορισμένων πελατών. Ακόμη και αν είχαμε ένα καλό εισόδημα από άλλες πηγές θα «χτυπάγαμε» tattoo με την ίδια αγάπη και ενθουσιασμό γιατί είναι κάτι που μας αρέσει και το απολαμβάνουμε.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ: Συμφωνώ κι εγώ απόλυτα. Κάποια πράγματα έχουν αλλάξει σε σύγκριση με το παρελθόν αλλά σίγουρα όχι ο ενθουσιασμός μας για το tattoo. Έχει συμβεί αρκετές φορές, σε περιπτώσεις που ο πελάτης θέλει κάτι απλό, κυρίως γιατί δεν έχει τη δυνατότητα να δώσει περισσότερα χρήματα, εμείς τελικά να κάνουμε το κάτι παραπάνω, χωρίς χρέωση, έτσι ώστε το τελικό σχέδιο να είναι πιο όμορφο και ελκυστικό.

 

 Crime Ink Tattoo

Είναι μόδα πιστεύετε το tattoo σήμερα;

DON: Σίγουρα το tattoo έχει εξελιχθεί σήμερα σε μόδα. Αυτό το διαπιστώνει κανείς αν δει τους πελάτες που επισκέπτονται ένα tattoo studio, από το γεγονός ότι ανήκουν σε όλες τις κοινωνικές ομάδες και στις ηλικίες, σε αντίθεση με το παρελθόν που το tattoo ήταν επιλογή λίγων ανθρώπων.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ: Συμφωνώ, το tattoo έχει γίνει μόδα. Για την ώρα αυτό το γεγονός δεν μπορώ να το χαρακτηρίσω αρνητικό, καθώς υπάρχει αρκετή δουλειά για τα στούντιο και τους καλλιτέχνες και παράλληλα διατηρείται σε ένα καλό επίπεδο και η δουλειά των καλλιτεχνών.

 

Crime Ink Tattoo

Ποια είναι η άποψή σας για το επίπεδο των καλλιτεχνών που εργάζονται ως tattoo artists στην Ελλάδα και γενικότερα τον κλάδο στη χώρα;

DON: Θεωρώ ότι οι artists που εργάζονται στην Ελλάδα είναι πάρα πολύ καλοί στην πλειοψηφία τους, με αποτέλεσμα το συνολικό επίπεδο να είναι ανεβασμένο. Δυστυχώς οφείλω να παρατηρήσω επίσης ότι υπάρχει σε ένα βαθμό και ένας ρατσισμός όσον αφορά τους ξένους καλλιτέχνες που δουλεύουν στην Ελλάδα, που δεν θα έπρεπε φυσικά να υπάρχει.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ: Το καλλιτεχνικό επίπεδο στην Ελλάδα είναι υψηλό. Αυτό που διαπιστώνω από τη δική μου πλευρά είναι ότι παρότι πολλοί αξιόλογοι καλλιτέχνες συμμετέχουν σε διεθνή conventions του εξωτερικού, δεν υπάρχει ακόμη τόσο μεγάλη προβολή όση βλέπουμε αντίστοιχα σε άλλες περιπτώσεις ξένων καλλιτεχνών, ίδιας ή ακόμη και μικρότερης καλλιτεχνικής αξίας και εμβέλειας.

 

Crime Ink Tattoo 

Υπάρχει κάποιο σχέδιο που δεν θα δεχόσουν να το «χτυπήσεις» σε πελάτη που θα στο ζητούσε;

DON: Ναι υπάρχει. Διαβάζουμε συχνά για τατουάζ με ξένους χαρακτήρες και γραμματοσειρές που «χτυπάνε» καλλιτέχνες χωρίς να γνωρίζουν τι λένε και αν είναι ορθές εννοιολογικά, συντακτικά και ορθογραφικά. Στην περίπτωση λοιπόν που δεν μπορώ να σιγουρευτώ 100% για την ορθότητα μιας ξένης φράσης, ακόμη και αν μου τη φέρνει έτοιμη ο ίδιος ο πελάτης, δεν προχωράω στο τατουάζ.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ: Εγώ έχω μια ένσταση ως προς την εσκεμμένη παραποίηση κάποιου  εθνικού ή θρησκευτικού συμβόλου-σχεδίου, σε βαθμό που η παραποίηση αυτή να προκαλεί ή να θίγει ένα κομμάτι της κοινωνίας. Στην περίπτωση αυτή θα αρνηθώ να «χτυπήσω» το σχέδιο.

 

Crime Ink Tattoo

Μπορείτε να θυμηθείτε ένα αστείο ή ιδιαίτερο περιστατικό με κάποιον πελάτη;

DON: Αυτό που δεν θα ξεχάσω είναι ένα περιστατικό με ένα τατουάζ που μου έφερε να διορθώσω ένας πελάτης. Στο σχέδιο του τατουάζ που είχε «χτυπήσει» ένας άλλος καλλιτέχνης αναγραφόταν το όνομα «Αρχιλλέας» αντί για «Αχιλλέας»…

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ: Εγώ θυμάμαι ένα περιστατικό με μια πελάτισσα που ήθελε να «χτυπήσω» ένα όνομα κατά μήκος της σπονδυλικής της στήλης. Με το παραμικρό άγγιγμα της βελόνας η κοπέλα «πεταγόταν μέχρι το ταβάνι», έκλαιγε και φώναζε από τον πόνο, ωστόσο ήθελε να ολοκληρώσουμε το τατουάζ πάση θυσία. Το αποτέλεσμα ήταν να αρχίζω και να σταματάω κάθε 2 λεπτά και τελικά μια σχετικά απλή φράση να μας πάρει 6 ώρες με σταμάτα-ξεκίνα, προκειμένου να ολοκληρωθεί… Θυμάμαι επίσης ένα ακόμη περιστατικό με κάποια άλλη κοπέλα που είχε ένα τεράστιο έγκαυμα στο πόδι της και ήθελα να το καλύψουμε με ένα τατουάζ. Η κοπέλα δεν πονούσε αλλά το δέρμα συμπεριφερόταν πάρα πολύ περίεργα. Αυτό ήταν ένα ιδιαίτερο περιστατικό από την άποψη ότι είναι το πιο δύσκολο τατουάζ που μου έχει τύχει μέχρι σήμερα.

 

Crime Ink Tattoo

Ποια είναι τα επόμενά σας σχέδια;

DON: Κύρια επιδίωξή μας είναι να βελτιώσουμε συνολικά την τεχνική μας με περισσότερη εξάσκηση και μελέτη. Παράλληλα σκοπεύουμε να ταξιδέψουμε σε διεθνή tattoo conventions και να έρθουμε σε επαφή με περισσότερο κόσμο, να συναντήσουμε ξένους συναδέλφους και να αναζητήσουμε νέες τάσεις που δημιουργούνται στον τομέα.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ: Να συμπληρώσω σε αυτά που είπε ο DON, ότι επιθυμούμε επιπλέον να μεγαλώσουμε ακόμη περισσότερο σαν ομάδα στο Crime Ink Tattoo, με νέα άτομα με τα οποία θα μπορέσουμε να ταιριάξουμε πρωτίστως σαν χαρακτήρες.

 

Crime Ink Tattoo

 

TATTOOS & ART by DON

Crime Ink Tattoo

Crime Ink Tattoo

Crime Ink Tattoo

Crime Ink Tattoo

Crime Ink Tattoo

Crime Ink Tattoo

Crime Ink Tattoo

Crime Ink Tattoo

Crime Ink Tattoo

Crime Ink Tattoo

Crime Ink Tattoo

Crime Ink Tattoo

Crime Ink Tattoo

Crime Ink Tattoo

Crime Ink Tattoo

Crime Ink Tattoo

Crime Ink Tattoo

Crime Ink Tattoo

Crime Ink Tattoo

Crime Ink Tattoo

Crime Ink Tattoo

Crime Ink Tattoo

 

TATTOOS & ART by APOSTOLOS

 

Crime Ink Tattoo

Crime Ink Tattoo

Crime Ink Tattoo

Crime Ink Tattoo

Crime Ink Tattoo

Crime Ink Tattoo

Crime Ink Tattoo

Crime Ink Tattoo

Crime Ink Tattoo

Crime Ink Tattoo

Crime Ink Tattoo

 


)

Σχολιάστε...
Γράψτε τα σχολιά σας για το παραπάνω άρθρο.

Κορυφαία στούντιο & συνεργάτες
Επισκεφθείτε τις παρακάτω σελίδες των συνεργατών μας

Πρόσφατα Tattoo Studios
Studio που προσθέσαμε στον κατάλογό μας το τελευταίο διάστημα

Thrix Mix Hair & Skin Ηράκλειο Line Tattoo Ιωάννινα Olde Lane Tattoo Ηγουμενίτσα Cosmetictatau Πάτρα Tattools Art Gallery Αιγάλεω Kefalonia Tattoo Gallery Αργοστόλι Next Level Tattoo Κατερίνη INK MASTER Ηλιούπολη

Tattoo of the day 26-11-2015
by Lazaros Skaze of El Paso Tattoo Καλλιθέα