Cairo Tattoo Expo - Η τέχνη του tattoo έφτασε στη Μέση Ανατολή
Δημοσιεύτηκε 05-01-2015 στις 15:20Προβολές: 1401Cairo Tattoo Expo

Έχουμε γράψει πολλές φορές ότι η τέχνη του τατουάζ χρονολογείται ήδη από τη γέννηση του ανθρώπινου πολιτισμού. Σήμερα, χιλιάδες χρόνια μετά τα τατουάζ έχουν αρχίσει να γίνονται πολύ δημοφιλή ακόμη και σε ιδιαίτερα συντηρητικές κοινωνίες. Η τελευταία εξέλιξη ήταν η πραγματοποίηση του πρώτου tattoo convention σε χώρα της Μέσης Ανατολής.

Το 2014 Cairo Tattoo Convention πραγματοποιήθηκε στα τέλη Δεκεμβρίου στην πρωτεύουσα της Αιγύπτου το Κάιρο. Παρότι τατουάζ έχουν βρεθεί ακόμη και σε μούμιες φαραώ, σίγουρα άργησαν πολύ να αρχίσουν να καθιερώνονται στη χώρα του Νείλου, αλλά και στις γειτονικές με αυτή χώρες της Μέσης Ανατολής.

Η ανάγκη και η τάση είχε φανεί εδώ και αρκετό καιρό, μέσα από τέχνη στο δρόμο, ταινίες, μουσική κλπ. Ωστόσο μέχρι πρόσφατα τα τατουάζ παρέμεναν αποκλειστικά και μόνο στους τοίχους, στους στίχους και στα σενάρια των ταινιών, σε όσα τουλάχιστον από αυτά ξεπερνούσαν τα αυστηρά κριτήρια της λογοκρισίας των ιδιαίτερα συντηρητικών  αυτών κρατών.

Η διοργάνωση πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο 20-21 Δεκεμβρίου 2014 και η ατμόσφαιρα δεν είχε πολλά πράγματα να ζηλέψει από άλλες διοργανώσεις στην Ευρώπη και στην Αμερική. Καλλιτέχνες και κόσμος από την Αίγυπτο και όλο τον κόσμο έδωσαν το «παρών» και εντυπωσίασαν ή εντυπωσιάστηκαν αντίστοιχα από  τα σχέδια που παρουσιάστηκαν στην έκθεση.

 Cairo Tattoo Expo

 

Αλλαγή νοοτροπίας και σχέσης με το τατουάζ

Όπως αποκάλυψαν καλλιτέχνες που εργάζονται στο Κάιρο, ή που απλά βρέθηκαν εκεί για το convention, ο κόσμος στο Κάιρο έχει αρχίσει πολύ πρόσφατα να κάνει τατουάζ και η μεγάλη πλειοψηφία δεν γνωρίζει τι θέλει να κάνει ή ακόμα δεν έχει σχεδόν καμία γνώση και επαφή με την τέχνη. Ένα μεγάλο πρόβλημα στη συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή είναι επίσης ότι τα τατουάζ απαγορεύονται στους Σουνίτες μουσουλμάνους που είναι πολλοί στην Αίγυπτο.

Τα νόμιμα studios αυξάνονται με τον καιρό ωστόσο η θρησκευτική απαγόρευση και τα κοινωνικά ταμπού έχουν υποχρεώσει πολλούς καλλιτέχνες ακόμη να εργάζονται στα κρυφά, στα σπίτια τους, με μηχανές και υλικά από την Κίνα, με ότι αποτελέσματα μπορεί να έχει αυτό όσον αφορά την ποιότητα των σχεδίων και την υγεία των πελατών.

Η κουλτούρα που αφορά τα τατουάζ έχει αλλάξει άρδην τα τελευταία 3 χρόνια, παρότι ο κόσμος εξακολουθεί να είναι πολύ επιφυλακτικός. Όσο όμως περισσότερος κόσμος αρχίζει να κάνει τατουάζ, τόσο μεγαλύτερη είναι και η αποδοχή, καθώς ο κόσμος συνηθίζει το γεγονός και την αισθητική τους. Μια επίσης ιδιαίτερα συχνή ερώτηση των πελατών που κάνουν όταν αποφασίζουν να «χτυπήσουν» ένα τατουάζ είναι αν μπορούν να το αφαιρέσουν στο μέλλον και με πιο τρόπο, πράγμα που φανερώνει ότι ακόμη διατηρούν μεγάλες επιφυλάξεις.

Σύμφωνα με καλλιτέχνες που εργάζονται στην Αίγυπτο, οι πελάτες που ζητούν να κάνουν τατουάζ είναι μέσης και υψηλής οικονομικής δυνατότητας και συνήθως έχουν πραγματοποιήσει ταξίδια στο εξωτερικό, διαμορφώνοντας μια διαφορετική άποψη για την τέχνη. Το πρόσωπο και ο λαιμός προς το παρόν δεν είναι καθόλου δημοφιλή μέρη για τατουάζ στο σώμα, ωστόσο δεν ισχύει το ίδιο και για τα χέρια, όπου γίνονται πολλά μικρά σχέδια, αν και τα πλήρη «μανίκια» έχουν ακόμη αρκετό δρόμο…

Cairo Tattoo Expo

Cairo Tattoo Expo

Cairo Tattoo Expo

Cairo Tattoo Expo

 

 

 

)

Σχολιάστε...
Γράψτε τα σχολιά σας για το παραπάνω άρθρο.

Κορυφαία στούντιο & συνεργάτες
Επισκεφθείτε τις παρακάτω σελίδες των συνεργατών μας

Πρόσφατα Tattoo Studios
Studio που προσθέσαμε στον κατάλογό μας το τελευταίο διάστημα

Thrix Mix Hair & Skin Ηράκλειο Line Tattoo Ιωάννινα Olde Lane Tattoo Ηγουμενίτσα Cosmetictatau Πάτρα Tattools Art Gallery Αιγάλεω Kefalonia Tattoo Gallery Αργοστόλι Next Level Tattoo Κατερίνη INK MASTER Ηλιούπολη

Tattoo of the day 26-11-2015
by Lazaros Skaze of El Paso Tattoo Καλλιθέα