Τι μπορεί να συμβεί όταν tattoo και piercing δεν γίνονται σωστά
Δημοσιεύτηκε 14-01-2014 στις 14:04Προβολές: 1461Δυστυχώς είναι μεγάλος ο αριθμός των ατόμων που πλέον αποφασίζουν να εμπιστευτούν κάποιον ερασιτέχνη καλλιτέχνη του tattoo ή του piercing, «χτυπώντας» τατουάζ ή κάνοντας piercing σε σπίτια και μη αδειοδοτημένα στούντιο. Το πρόβλημα εστιάζεται περισσότερο στον τομέα της υγιεινής και στα πάμπολλα προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί κατά καιρούς.

Αυτό που δεν καταλαβαίνει ο πολύς κόσμος, ακόμη και άτομα που τους αρέσουν τα tattoo και το piercing και ασχολούνται χρόνια, είναι το πόσο σημαντική είναι η υγιεινή στη συγκεκριμένη διαδικασία.

Δεν πρέπει να παίρνουμε καθόλου «ελαφρά» το ζήτημα αυτό. Ο «πειρασμός» για πολλούς ίσως να είναι μεγάλος, από τη στιγμή που η οικονομική κρίση κάνει αρκετούς πολλές φορές να καταφεύγουν σε λύσεις φίλων, γνωστών κλπ., όμως δεν πρέπει να σκεφτόμαστε έτσι από τη στιγμή που μιλάμε για την υγεία μας και από τη στιγμή που στην πραγματικότητα πολύ περισσότερα πράγματα μπορούν να πάνε στραβά από ότι φανταζόμαστε.

 

Έλεγχος και ασφάλεια

Τα στούντιο που λειτουργούν νόμιμα στη χώρα μας ελέγχονται από τις αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες του κράτους, που επιβεβαιώνουν ότι οι χώροι και ο εξοπλισμός είναι κατάλληλοι για την πραγματοποίηση tattoo και piercing. Οφείλουμε να κατανοήσουμε ότι από τη στιγμή που κάνουμε μια τρύπα ή ένα τατουάζ στο σώμα μας υπάρχουν κάποιες πιθανότητες αλλεργικών αντιδράσεων και απλών ή σοβαρών μολύνσεων. Ακόμη και σε ένα ελεγχόμενο περιβάλλον, όπως σε ένα επαγγελματικό στούντιο, υπάρχουν πιθανότητες κάτι να πάει στραβά, πόσο μάλλον όταν μιλάμε για ερασιτέχνες που εργάζονται σε σπίτια και σε μη ελεγμένα και δανειοδοτημένα στούντιο.

Μια σειρά ιατρικών θεμάτων μπορεί να προκύψει από ένα νέο tattoo ή piercing. Το γεγονός ότι πραγματοποιώντας ένα τατουάζ ή piercing, διεισδύουμε στο σώμα πιο βαθιά από την επιφάνεια του δέρματος περιλαμβάνει αυξημένο ρίσκο για την ανθρώπινη υγεία, όπως μολύνσεις και αλλεργικές αντιδράσεις. Στα επαγγελματικά στούντιο το ρίσκο αυτό περιορίζεται πάρα πολύ καθώς κατά κύριο λόγο ακολουθούνται αυστηροί κανόνες υγιεινής που περιλαμβάνουν αντικείμενα μιας χρήσης και αποστείρωση του εξοπλισμού μετά από κάθε χρήση.

 

Τα μελάνια

Πολύ σημαντικό ρόλο παίζει επίσης και το μελάνι που χρησιμοποιείται στα tattoo. Οι δερματολόγοι αναφέρουν ότι υπάρχουν κάποιες σπάνιες ιατρικές επιπλοκές που προκαλούν οι χρωστικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στα τατουάζ. Επιπλέον η ποιότητα του μελανιού έχει μεγάλη σημασία, καθώς έχει παρατηρηθεί ότι τα φθηνά και αμφιβόλου προέλευσης μελάνια που ο οποιοσδήποτε μπορεί να αγοράσει από το ebay ή άλλες ιστοσελίδες και αισθητικά δεν έχουν πολύ καλά αποτελέσματα ή ξεθωριάζουν εύκολα, αλλά επί το πλείστον είναι υπεύθυνα για πολύ περισσότερες αλλεργικές αντιδράσεις, από τα μελάνια που χρησιμοποιούν τα περισσότερα tattoo studios.  Κάποιοι προτείνουν η διακίνηση των μελανιών να είναι πολύ πιο ελεγχόμενη και να μην μπορεί ο καθένας να αγοράσει. Αυτό ενδεχομένως σε ένα βαθμό μπορεί να γίνει θέτοντας αυστηρούς περιορισμούς, αλλά δεν αποτελεί λύση στην εποχή του internet που ζούμε, στην οποία μπορείς να αγοράσεις το μελάνι με το κιλό εύκολα και χωρίς περιορισμούς από κάποιον προμηθευτή για παράδειγμα στην Κίνα.

 

Ο εξοπλισμός

Από τη στιγμή που τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται για το tattoo και piercing έρχονται σε επαφή με το αίμα και άλλα σωματικά υγρά, είναι πολύ πιθανό το ενδεχόμενο μετάδοσης ασθενειών εάν δεν ακολουθείται αποστείρωση και χρήση αναλωσίμων μια και μόνο φορά. Συνεπώς οι μολύνσεις στα στούντιο είναι πάρα πολύ σπάνιες, ενώ αντίθετα σε φυλακές, σπίτια και αυτοσχέδια στούντιο οι περιπτώσεις μολύνσεων είναι πολλές.

Τα νοσήματα που μπορούν να μεταδοθούν μέσω μη επαρκούς αποστείρωσης περιλαμβάνουν μολύνσεις της επιφάνειας του δέρματος (κοκκιώματα, δερματίτιδες κλπ), ηπατίτιδα Β, ηπατίτιδα C, φυματίωση, ακόμη και έιτζ, ενώ επίσης υπάρχει η πιθανότητα τετάνου.

Πάντως για να μην παρεξηγηθούμε και σας φοβήσουμε, αναφέρουμε και πάλι ότι ο κίνδυνος μολύνσεων είναι πολύ μικρός στα στούντιο που λειτουργούν με άδεια στην Ελλάδα και στον ανεπτυγμένο δυτικό κόσμο. Όπως αποκαλύπτει έρευνα που πραγματοποιήθηκε στις Η.Π.Α. το 1995, σε 13.387 περιπτώσεις ατόμων που πραγματοποίησαν κάποιο tattoo, μόνο 12 (ποσοστό 0,09%) αντιμετώπισαν κάποιο πρόβλημα υγείας, έστω και πολύ μικρό, σε αντίθεση με τους ασθενείς οδοντιατρείων καθώς σε ίδιο αριθμό δείγματος βρέθηκαν 43 περιπτώσεις μολύνσεων (0,32%).

Αυτό που πρέπει οπωσδήποτε να αποφεύγετε είναι τατουάζ και piercing σε παράνομα στούντιο και σε ερασιτέχνες με υπηρεσίες κατ’ οίκον.

Οι φωτογραφίες που ακολουθούν δεν είναι καθόλου όμορφες, αλλά μπορούν να σας δώσουν μια μικρή ιδέα για το τι προβλήματα μπορούν να προκύψουν από τατουάζ και piercings αν αυτά δεν πραγματοποιηθούν από ειδικούς που να ξέρουν καλά τη δουλειά τους και να τηρούν αυστηρά τους κανόνες υγιεινής.

 

tattoo infection

 

tattoo infection

tattoo infection

piercing infection

)

Σχολιάστε...
Γράψτε τα σχολιά σας για το παραπάνω άρθρο.

Κορυφαία στούντιο & συνεργάτες
Επισκεφθείτε τις παρακάτω σελίδες των συνεργατών μας

Πρόσφατα Tattoo Studios
Studio που προσθέσαμε στον κατάλογό μας το τελευταίο διάστημα

Thrix Mix Hair & Skin Ηράκλειο Line Tattoo Ιωάννινα Olde Lane Tattoo Ηγουμενίτσα Cosmetictatau Πάτρα Tattools Art Gallery Αιγάλεω Kefalonia Tattoo Gallery Αργοστόλι Next Level Tattoo Κατερίνη INK MASTER Ηλιούπολη

Tattoo of the day 26-11-2015
by Lazaros Skaze of El Paso Tattoo Καλλιθέα