Από πού προέρχεται η λέξη tattoo;
Δημοσιεύτηκε 28-01-2014 στις 11:54Προβολές: 1399Όλοι γνωρίζουμε τι είναι το tattoo, αλλά πολλοί λίγοι στην πραγματικότητα γνωρίζουν τι σημαίνει η λέξη και από πού προέρχεται.

Η λέξη tattoo προέρχεται από τη γλώσσα των ιθαγενών στην Ταϊτή και πιο συγκεκριμένα από τη λέξη tattau, η οποία σημαίνει «σημαδεύω». Για πρώτη φορά γίνεται αναφορά στη λέξη από τον διάσημο εξερευνητή James Cook, σε έγγραφες αναφορές από την εξερευνητική του αποστολή στον Ειρηνικό Ωκεανό το 1769.

Ωστόσο, ερευνητές υποστηρίζουν ότι οι κάτοικοι της Αϊτής δεν ήταν οι πρώτοι στην ανθρώπινη ιστορία που ασχολήθηκαν με τη συγκεκριμένη τέχνη. Πιο συγκεκριμένα υποστηρίζουν ότι οι πιο πρώιμες αποδείξεις προέρχονται από το μουμιοποιημένο σώμα ενός ανθρώπου που έζησε πριν πάνω από 5000 χρόνια, περίπου το 3300 π.Χ.

Φυσικά περισσότερο γνωστά και αναγνωρίσιμα είναι τα τατουάζ των αρχαίων Αιγυπτίων, όπως αποδεικνύουν και στην περίπτωση αυτή τα μουμιοποιημένα σώματα ευγενών και βασιλιάδων από το 2000 π.Χ. Αναφορές για τη χρήση των τατουάζ υπάρχουν επίσης σε κλασικούς έλληνες συγγραφείς, σε αρχαίους Γερμανούς, σε Γαλάτες και σε Αρχαίους Βρετανούς. 

 

Το τατουάζ στο δυτικό κόσμο

Η τέχνη του τατουάζ μπορούμε να πούμε ότι ουσιαστικά ανακαλύφθηκε εκ νέου από Ευρωπαίους, όταν ήρθαν σε επαφή με αυτόχθονες από την Πολυνησία και ινδιάνους από τη Βόρεια Αμερική, την εποχή των μεγάλων εξερευνήσεων. Τους πρώτους αιώνες τα tattoo θεωρούνταν μάλιστα κάτι το ιδιαίτερα εξωτικό στις ευρωπαϊκές και την αμερικανική κοινωνία, με αποτέλεσμα οι ιθαγενείς ινδιάνοι και πολυνήσιοι με τατουάζ να συναρπάζουν τα πλήθη σε κάθε τσίρκο και μεγάλο πανηγύρι της εποχής, έως και τον 19ο αιώνα.

 

Η σημασία του τατουάζ

Η χρήση των τατουάζ είχε πάντα διαφορετικό νόημα, ανάλογα με την κουλτούρα του κάθε τόπου. Σίγουρα η διακόσμηση του σώματος αποτελούσε πάντα τον πιο σημαντικό παράγοντα, κάτι το οποίο ισχύει ακόμη και σήμερα στον αναπτυγμένο πλέον κόσμο.

Ωστόσο, σε ορισμένα μέρη και πολιτισμού το tattoo αποτελούσε και σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη αποτελεί ένδειξη ταυτότητας ή αξιώματος αυτών που το φέρουν στο σώμα τους. Για παράδειγμα, ήταν κοινή πρακτική οι αρχαίου Ρωμαίοι να πραγματοποιούν τατουάζ σε σκλάβους και σε εγκληματίες. Στον πολιτισμό της Ταϊτής, τα tattoo χρησιμοποιούνταν επίσης σε τελετουργίες και εξιστορούσαν τη ζωή εκείνων που τα είχαν πάνω στο σώμα τους.

 

samoan tattoo tattau

)

Σχολιάστε...
Γράψτε τα σχολιά σας για το παραπάνω άρθρο.

Κορυφαία στούντιο & συνεργάτες
Επισκεφθείτε τις παρακάτω σελίδες των συνεργατών μας

Πρόσφατα Tattoo Studios
Studio που προσθέσαμε στον κατάλογό μας το τελευταίο διάστημα

Thrix Mix Hair & Skin Ηράκλειο Line Tattoo Ιωάννινα Olde Lane Tattoo Ηγουμενίτσα Cosmetictatau Πάτρα Tattools Art Gallery Αιγάλεω Kefalonia Tattoo Gallery Αργοστόλι Next Level Tattoo Κατερίνη INK MASTER Ηλιούπολη

Tattoo of the day 26-11-2015
by Lazaros Skaze of El Paso Tattoo Καλλιθέα