O tattoo artist που δημιούργησε τον «άνθρωπο-ζέβρα». Χτύπαγε τατουάζ σε βασιλιάδες και σε χιλιάδες στρατιώτες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου...
Δημοσιεύτηκε 23-01-2017 στις 20:38Προβολές: 1393zebra man tattoo

1930. Ένας δερματοστίκτης ζωγραφίζει πεταλούδα στο πόδι μιας όμορφης γυναίκας. Πρόκειται για τον Τζορτζ Μπέρσετ, γνωστό ως «βασιλιά των τατουάζ», που ήταν από τους πρώτους που άνοιξαν μαγαζί για τατουάζ στην Βρετανία, στις αρχές του περασμένου αιώνα.

Γεννήθηκε το 1872 στο Μπρίξτον και από μικρή ηλικία του άρεσε η ζωγραφική και το σκίτσο. Πρώτοι του «πελάτες» ήταν ο μικρότερος αδερφός και οι συμμαθητές του. Στα 12 του χρόνια τον απέβαλαν από το σχολείο επειδή είχε ζωγραφίσει τα κορμιά των συμμαθητών του. Σε ηλικία 16 ετών κατετάγη στο βρετανικό βασιλικό ναυτικό.

zebra man tattoo

Ταξίδεψε στις αποικίες της Αγγλίας, στην Ανατολή, τη Μεσόγειο, την Αφρική και την Ινδία. Ο Μπέρσετ ενθουσιάστηκε με τα σχέδια και τα σύμβολα που είδε στις ασιατικές χώρες, τα οποία ζωγράφιζε στους ναύτες. Ωστόσο, δεν ήταν ευχαριστημένος με τη ζωή του και σε ένα ταξίδι το έσκασε από το πλοίο και εγκαταστάθηκε στην Ιερουσαλήμ, όπου άνοιξε το πρώτο του μαγαζί για τατουάζ.

Ο Μπέρσετ ήταν ανεπιθύμητος από τους ντόπιους καλλιτέχνες και αναγκάστηκε να μετακομίσει στην Ισπανία. Μερικά χρόνια αργότερα, άλλαξε το όνομα του για να μην τον πιάσουν οι αρχές και επέστρεψε στην Αγγλία. Άνοιξε τσαγκάρικο και περιστασιακά έκανε τατουάζ στο πίσω μέρος του μαγαζιού. Εκείνη την περίοδο γνωρίστηκε με τους Τομ Ρίλεϊ και Σάθερλαντ Μακντόναλντ, οι οποίοι ήταν γνωστοί καλλιτέχνες τατουάζ στην Αγγλία και του έμαθαν καινούργια σχέδια και τεχνικές.

zebra man tattoo

Τότε αποφάσισε να ασχοληθεί αποκλειστικά με τον σχεδιασμό τατουάζ και άνοιξε μαγαζί στη στάση του τρένου Waterloo. Πρώτοι του πελάτες ήταν εργάτες, ναυτικοί και στρατιώτες που έπαιρναν μέρος στον Α΄Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς στη στάση Waterloo σταματούσαν οι περισσότεροι στρατιώτες όταν έφευγαν ή επέστρεφαν από τον πόλεμο. Σε μικρό χρονικό διάστημα έγινε γνωστός στη βρετανική κοινωνία και άνθρωποι από όλη την Ευρώπη ταξίδευαν στο Λονδίνο για να αποκτήσουν τατουάζ από τα χέρια του Μπέρσετ.

Οι γυναίκες του ζητούσαν να χαράξει στο κορμί τους τα αρχικά του εραστή τους ή ένα λουλούδι, ενώ οι άντρες σύμβολα της χώρας τους και σχέδια που τους έδιναν δύναμη. Ακόμα και ευρωπαίοι μονάρχες επέλεγαν τον Μπέρσετ για τα τατουάζ τους. Ο βασιλιάς Γιώργος Ε’ του Ηνωμένου Βασιλείου είχε έναν μπλε και κόκκινο δράκο στον ώμο του, o βασιλιάς Αλφόνσος ΙΓ’ της Ισπανίας έναν σταυρό και ο βασιλιάς της Δανίας, Φρειδερίκος Θ’ μια άγκυρα, έναν δράκο και διάφορα άλλα τατουάζ στα χέρια και στο στήθος.

zebra man tattoo

Επίσης, ο Μπέρσετ ήταν ο άνθρωπος που μεταμόρφωσε τον Χόρας Ρίντλερ σε «άνθρωπο ζέβρα», όπως τον αποκαλούσαν. Χρειάστηκε 150 ώρες δουλειάς και τα τατουάζ, σύμφωνα με τον Μπέρσετ, κόστισαν 3.000 λίρες. Ο Μπέρσετ κάνει τατουάζ στον Ρίντλερ, ένα «φρικιό» που περιόδευε με τσίρκο και έγινε διάσημος από την ιδιαίτερη εμφάνιση του Το 1942, σε ηλικία 70 ετών αποσύρθηκε και την επιχείρησή ανέλαβαν οι δύο του γιοι.

Ωστόσο, στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, οι Βρετανοί στρατιώτες ήθελαν να χαράξουν στο κορμί τους κάτι που θα τους θύμιζε την πατρίδα και την οικογένεια τους και ο Μπέρσετ επέστρεψε στο μαγαζί του. Συνήθως, του ζητούσαν το λιοντάρι του βρετανικού θυρεού, τα πρόσωπα των αγαπημένων τους και τον σταυρό. Μετά το τέλος του πολέμου του ζητούσαν τατουάζ με αναμνηστικό χαρακτήρα για να θυμούνται τις θυσίες των συντρόφων τους.

zebra man tattoo

Ο Μπέρσετ είχε γράψει στο ημερολόγιο του: «Αυτό είναι το ωραίο με τα τατουάζ. Αποτελούν ζωντανή ιστορία καθώς από τα σχέδια μπορείς να δεις πως η διάθεση ενός έθνους αλλάζει». Πέθανε το 1953 σε ηλικία 81 ετών και τα σχέδια του δημοσιεύτηκαν σε βιβλίο με τίτλο «Απομνημονεύματα ενός καλλιτέχνη τατουάζ»....

zebra man tattoo

)

Σχολιάστε...
Γράψτε τα σχολιά σας για το παραπάνω άρθρο.

Κορυφαία στούντιο & συνεργάτες
Επισκεφθείτε τις παρακάτω σελίδες των συνεργατών μας

Πρόσφατα Tattoo Studios
Studio που προσθέσαμε στον κατάλογό μας το τελευταίο διάστημα

Thrix Mix Hair & Skin Ηράκλειο Line Tattoo Ιωάννινα Olde Lane Tattoo Ηγουμενίτσα Cosmetictatau Πάτρα Tattools Art Gallery Αιγάλεω Kefalonia Tattoo Gallery Αργοστόλι Next Level Tattoo Κατερίνη INK MASTER Ηλιούπολη

Tattoo of the day 26-11-2015
by Lazaros Skaze of El Paso Tattoo Καλλιθέα